Valamon luostari

Kiireettömyys kutsuu

Näyttelyt

Pysyvä näyttely luostarin historiasta

Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Laatokan Valamosta evakuoitiin talvella 1939-1940 sodan seurauksena lähes kaksisataa munkkia, ensin Keski-Suomeen Kannonkoskelle ja sieltä kesällä 1940 Heinäveden Papinniemen kylälle, mistä luostari osti Saatamoisen kartanon uudeksi luostarin paikaksi.

 

Valamon luostarin kirjaston vitriineissä:

Munkin elämää -näyttely

Minkälainen on munkin paramantia tai munkiksi vihkimisen risti? Miltä näyttää 1700-luvun luostarikäsikirjoitus? Minkälaisia käyttäytymissääntöjä munkkikokelaat ja nuoret munkit lukivat? Noihin kysymyksiin ja moneen muuhun munkin elämää valottavaan asiaan saat vastauksen ja lisätietoa vierailemalla kirjastossa.

 

Sata vuotta ilman tsaaria

Irina Zatulovskayan taidetta Valamon luostarissa 25.5.-31.8.2017

Tulevan kesän Valamon kesänäyttelyssä nähdään Irina Zatulovskayan ortodoksisesta uskosta aiheita hakevaa uutta tuotantoa. Lukuisten öljyvärimaalausten, akvarellien ja grafiikkateosten joukossa nähdään myös 2000-luvun alussa valmistuneet kahtatoista kirkkovuoden suurta juhlaa esittävät maalaukset.

 

Nykyajan suomalaiset klassikot

Taidenäyttely 1.6.-31.8.2017 Valamon kulttuurikeskuksessa
Jorma Helenius, Juhani Honkanen ja Pentti Ikäheimonen 

Tulevana kesänä Valamo yhdistää kolmen tinkimättömän kuvataiteilijan yli 40-vuotisen taiteilijataipaleen upeaksi kokonaisuudeksi.

 

Ikoni & maalari

Suomen ikonimaalarit ry 40-vuotisjuhlanäyttely Valamon luostarissa 16.9.2017–28.2.2018

Ortodoksinen ikoni puhuttelee yhä useampia. 1960-luvulla alkanut ikonimaalauksen läpimurto teki itäisen kirkkotaiteen tunnetuksi myös Suomessa ja veti yhä useampia ihmisiä maalausharrastuksen pariin. Nykyään ikonimaalaus on suositumpaa kuin koskaan.

 

Hetkiä

Luontokuvia Valamon luostarissa 16.9.2017–31.1.2018

"Hetkiä" on seitsemän pitkän linjan luontokuvaajan yhteisnäyttely, joka tuo saman katon alle lähes 500 vuotta luonto-osaamista toinen toistaan upeampien otoksien muodossa. Pertti Hissa, Nils Sundberg, Asko Salmi, Raimo Sundelin, Kauko Marjamäki, Benjam Pöntinen ja Arno Rautavaara ovat tunteneet toisensa jo kymmeniä vuosia ja kuuluvat kaikki Suomen luontokuvaajien parhaimmistoon.